0

Hemlagad pizza när den är som bäst!

Brukar du köpa din pizza på pizzerian? Visst kan jag hålla med om att det är väldigt bekvämt, men en äkta hemlagad pizza är inte så svår att göra som man kanske skulle tro. Du behöver bara en bra pizzadeg, en smakrik tomatsås och något gott att lägga på. Här är ett riktigt bra recept som ger ett fantastiskt resultat.

Blir 2 stora pizzor
ca 1 tim

Du behöver:

Pizzadeg:
½ kg vetemjöl
1 msk socker
1 msk salt
25 g jäst (½ pkt)
2 ½ dl ljummet vatten
3 msk rapsolja
olivolja till pensling

Tomatsås: (Räcker till 4 pizzor)
1-2 finhackade gula lökar
2 msk olivolja
1 burk (400 g) krossade tomater
3 msk tomatpuré
1-1½ tsk basilika
1 tsk socker
2-3 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Fyllning:
Riven ost
Något gott (t ex skuren skinka, färska champinjoner och svarta oliver)
torkad oregano

...GÖR SÅ HÄR....

Pizzadeg steg 1
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Rör ut jästen med det ljumna vattnet. Tillsätt rapsolja och rör om.
3. Blanda i socker och salt.
4. Blanda sist i mjölet och arbeta ihop till en deg.
5. Lägg ut degen på ett bakbord och knåda degen väl.
6. Låt degen vila under en bakduk i 20 min.

Under tiden gör du tomatsåsen.

Tomatsås (Räcker till 4 pizzor)
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken.
2. Fräs den mjuk i olivoljan i en kastrull.
3. Tillsätt de krossade tomaterna med sitt spad, tomatpurén och alla kryddorna. Låt tomatsåsen sjuda under lock i 10-15 min.
4. Mixa tomatsåsen med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.

Under tiden fortsätter du med pizzadegen.

Pizzadeg steg 2
Gör så här:
1. När 20 min har gått av degjäsningen och tomatsåsen puttrar på spisen knådas degen ännu en gång ordentligt. Låt degen jäsa ytterligare 15 min.

Dags att göra pizza!
Gör så här:
1. Värm ugnen till 250 grader (över- och undervärme)
2. När degen jäst färdigt, dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär pizza så att den nästan täcker bakplåtspappret (ca 30 x 40cm), men lämna ca 1 cm till kanten.
2. Bred på tomatsåsen på pizzan, men lämna ca 1 cm runt om.
3. Lägg på riven ost och något gott ovanpå.
4. Pensla kanterna med lite olivolja.
5. Sätt in plåten i ugnen i ca 10 min tills pizzan blivit gyllenbrun.
6. Ta ut pizzan och strö på lite torkad oregano.

Serveras med en god pizzasallad. Du hittar receptet på en god pizzasallad här.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar