SÄSONGSGUIDE

Bra råvaror är A och O för att lyckas med matlagningen. Men bra råvaror innebär oftast ett dyrare pris och risken finns att vi istället väljer de billigare råvarorna som ofta betyder en sämre kvalité. Ett tips är att handla råvaror när de är i säsong och säljs till ett billigare pris. Här nedan har jag samlat några av våra vanligaste råvaror bland frukter, bär och grönsaker. För att snabbnavigera till önskad råvara, välj råvara i menylisten och klicka på "Hoppa dit!".

 

Håll till godo!


Avokado: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: oktober-april
Avokadon är rik på protein och B-vitaminer och innehåller nyttigt fett för kroppens kärl.
Använd i salladen eller mosa till en härlig guacamole eller fyll avokadohalvor med någon smaskig röra. För att undvika att avokadoköttet blir brunt i salladen droppa lite pressad citronsaft på köttet så förblir det grönt.

Blomkål: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-Oktober
Blomkålen innehåller bland annat allucin, som är känt för att dämpa inflammationer. Äts vanligtvis kokt men kan även ätas rå som tilltugg med någon god dipp.

Broccoli: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-Oktober
Innehåller rikligt med C-vitamin och kalcium. Äts med fördel färsk, men går att köpa djupfryst året runt. Kan tillagas på flera olika sätt, tex i wok, ångkokt, gratinerad eller rå i en sallad.

Brysselkål: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: september-mars
Passar utmärkt till kött, fisk eller som vegetariskt alternativ.
Ugnsrosta med olivolja och flingsalt.

Brytbönor: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-September
Vitamin- och mineralrika. Mycket goda kokta i lättsaltat vatten till kött, fisk eller i sallader.

Citrusfrukter: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: december-mars
I Sverige äter vi ca 13 kg citrusfrukt per person och år. Dessa saftiga, syrliga och söta frukterna som är fulla med C-vitaminer kan användas till mycket och det är under säsongen som de smakar bäst. Till exempel fungerar apelsinen utmärkt som krydda, med sin söt-syrliga smak både för att krydda kycklingen eller smaksätta såsen. Eller varför inte pressa apelsinsaft över den fräscha vintersalladen.

Fänkål: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-September
Blad och stjälk ( i första hand de förtjockade nedre delarna av stjälken) används i matlagning. Har en tydlig lakritston i smaken. De torkade fröna används till bland annat sås, fiskrätter och som brödkrydda. Färsk fänkål kan användas i sallad, grytor eller kan griljeras i ugn.

Grönkål: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: September-Februari
Grönkålen är rik på både järn, C- och A-vitamin och lutein som skyddar mot grå starr. Har en ganska kraftig smak som passar bra i grönkålssoppa, stuvningar, grönkålspaj eller i grönsakssmoothies.

Gul lök: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Januari-April, Juni-Juli (färsk)
Lök innehåller många nyttiga ämnen som olika antioxidanter och proteiner och är dessutom rik på fibrer, vitaminer och mineralämnen. Mycket brett användningsområde. Passar i allt från soppor, såser och grytor till att steka, koka eller rosta. Något skarpare smak än rödlöken.

Gurka: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-Oktober
Gurka äts oftast rå som del av en sallad. Gurka kan även läggas in, saltas, pressas (pressgurka) eller skäras i tunna stavar och serveras som tilltugg. Lägg några gurkskivor i vattenbringaren för att ge vattnet en frisk smak.

Hallon: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-Augusti
Hallon innehåller mängder av antioxidanter och C-vitamin som bland annat stärker immunförsvaret. Bären äts som de är eller används ofta till sylt, saft eller paj

Mangold: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-September
Innehåller mängder av näringsämnen. Tillagas på samma sätt som spenat och kan med fördel ätas rå. Förekommer ofta i färdiga salladsblandningar.

Jordgubbar Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-Juli
Jordgubbar är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter samt kalium, järn och zink. Jordgubbar äts vanligen på sommaren i Skandinavien. Används ofta till dessert, saft, sylt.

Jordärtskocka: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: September-Mars
Jordärtskockor skalas och läggs i kallt vatten, annars missfärgar de lätt. Goda att råsteka, koka, göra puré av eller mixa till en slät soppa.

Kiwi: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: November-April
Har en syrlig men god smak som blir sötare ju mognare frukten är. Oftast äts frukten som den är med sked, men kan även användas i sallader eller som dekoration på tårtor och i desserter.

Kronärtskocka: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-Oktober
Kronärtskockan innehåller många nyttiga mineraler, bland annat kalcium och folsyra. Oftast kokas kronärtskockan hel i rikligt med saltat vatten och sedan dras bladen av och den köttiga delen på bladen äts tillsammans med smör och citron. Själva botten och det som sitter precis i mitten av skockan, hjärtat, kan sedan ätas med kniv och gaffel. Botten och hjärta används även ofta hela eller delade i grytor, soppor m.m.

Krusbär: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-Augusti
Krusbär innehåller få kalorier och är rika på kostfibrer och vitaminer. Krusbären äts ofta som de är, används i desserter eller kokas till kräm eller kompott.

Kålrot: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-April
Kan ätas rå eller stekas, kokas eller friteras. De tidiga, mindre kålrötterna har mindre kålsmak.

Körsbär: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-Augusti
Körsbär innehåller hög halt av C- och A-vitamin och inflammatoriska ämnen. Körsbär äts med fördel råa, men de används även till desserter, saft eller kokas till marmelad eller kompott.

Majs: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Augusti-September
Majs används som grönsak, flingor (cornflakes), gryn och mjöl (majsmjöl och Maizena). Färsk majs kan ätas rå (minimajs) men den fullvuxna majsen kokas vanligtvis och äts med smör och salt till eller som tillbehör kokt eller grillad. De avskrapade kornen kan blandas i sallad, soppor och grytor.

Melon: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-Oktober
Meloner innehåller ca 90% vatten. Meloner kan ätas som frukost, mellanmål, dessertfrukt, i sallader eller som tillbehör till varmrätter.

Morötter: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-April
Morötter har ett brett användningsområde både råa och tillagade. Goda att riva till råkost eller i varmrätter som grytor, gratänger, wokrätter soppor m.m. Morötter är även goda i bakverks som morotsbröd och morotskaka.

Nektarin: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-September
Nektarinen har en fyllig, frisk och aromatisk smak. De äts naturella som mellanmål eller förfriskning. De passar även bra i sallader och som tillbehör i varmrätter. Nektariner kan även användas i bakverk och kokas till kompott eller marmelad.

Nässlor: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: April-Juni
Nässlor har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under århundraden och är även en omtyckt vårprimör i matlagningen. Nässlor kan kokas som spenat, förvällas och frysas och används i brödbak, soppor eller gratänger.

Palsternacka: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Januari-December
Palsternackan har en söt och kryddig smak och är god att ha i soppa, grytor eller att rosta i ugnen med andra rotsaker.

Paprika: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-September
Paprikor är rika på C-vitamin och säljs som regel färsk. Paprika är god att äta rå till exempel i en sallad och som garnering, men är också god att steka, stuva eller gratinera med någon fyllning.

Persika: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-September
Persikan har en frisk, söt och aromatisk smak. Persikor äts naturella som mellanmål och dessert. De passar även bra i sallader eller som tillbehör till varmrätter. Persikor används även i bakverk och kokas till marmelad.

Plommon: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Augusti-Oktober
Innehåller mycket antioxidanter. Har en svagt laxerande effekt vilket är bra vid förstoppning. Frukten kan antingen äts färsk, torkas eller användas till pajer, krämer, sylt eller marmelad.

Potatis: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Januari-Augusti, Juni-Juli (färsk)
Potatisen kan ätas i många olika former och passar i såväl förrätter som huvudrätt och tillbehör, till exempel kokt, potatismos, potatisbullar, raggmunkar, potatisgratäng, potatissallad, klyftpotatis, hasselbackspotatis m.m. På sommaren kan man njuta av den spröda färskpotatisen kokt med smör och salt.

Purjolök: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-December
Purjolöken är en mångsidig grönsak och kan användas rå, gratinerad eller stuvad. Purjolöken fungerar utmärkt i grytor, soppor och i gratänger eller vid inläggning av sill.

Päron: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Augusti-December
Päron är fiberika och innehåller värdefulla näringsämnen som till exempel vitaminer, mineraler. Päron innehåller även pektin som är bra för blodsockret och renar även kroppen från toxiner. Päron äts färska och kan även användas i dessertpajer, kakor, sallad och på ostbrickan.

Romansallad: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-September
Romansallad är grön eller rödaktig till färgen och är rik på antioxidanter och karotenoiden lutein som skyddar mot grå starr. Romansallad ingår som ingrediens i bland annat Ceasarsallad.

Ruccola: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-September
Ruccola är en sallad med mycket smak och är rik på A- och C-vitamin, järn och kalcium. Ruccola kallas även för senapskål och har med sin peppriga smak gjort sig till ett populärt tillskott i både sallader, pizza och i många maträtter.

Rädisor: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Maj-Augusti
Rädisor kan ha en ganska stark och kryddig smak och innehåller näringsämnen som natrium, C-vitamin och kostfiber. Vanligtvis äts bara stamknölen rå som tilltugg eller i sallader, men även blasten kan användas som salladsblad.

Röd lök: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Augusti-Maj, Juni-Juli (färsk)
Lök innehåller många nyttiga ämnen som olika antioxidanter och proteiner och är dessutom rik på fibrer, vitaminer och mineralämnen. Mycket brett användningsområde. Passar i allt från soppor, såser och grytor till att steka, koka, rostas eller läggas in. Rödlök är något mildare i smaken än vanlig matlök.

Rödbeta: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Januari-December
Rödbetor innehåller naturligt nitrat och sänker bland annat blodtryck och ger extra skydd mot magsår. Rödbetor äts ofta som nykokta primörer, rödbetsjuice eller inlagda serverade till pyttipanna.

Savoykål: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: September-December
Tack vare sin milda smak, sprödhet och dekorativa utseende användas savoykålen mycket som råkost eller sallader, men är en mycket god ingrediens i bland annat wok. Savoykål kan även ersätta vitkål i till exempel kålpudding eller kåldolmar.

Sockerärtor: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-Augusti
Sockerärtor kan ätas direkt utan tillagning som tilltugg eller i någon god sallad. Sockerärtorna går även att sjuda några minuter i saltat vatten och ätas med smör eller till både kött- och fiskrätter.

Sparris: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Maj, Juni
Sparris är en svensk delikatess som är god i soppor, stuvningar, gratänger och sallader och passar bra till både kött och fisk. Tips! Ångkoka sparrisen, ringla över lite olivolja, strö på flingsalt och hyvlad permasanost. Njut!

Spenat: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juni-September
Spenat är rik på A- och E-vitamin och innehåller även kalcium, magnesium, kalium och antioxidanter till exempel karotenoiden lutein som skyddar mot grå starr. Babyspenat passar utmärkt i sallader, medan vanlig spenat passar bättre i lagade maträtter eller som soppa, stuvning eller i omelett.

Squash: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-Oktober
Squash kan ätas rå i sallad och används ungefär som gurka, men är även utmärkt i grönsaksrätter, grytor, som stekt eller grillad som tillbehör till fisk och kött.

Tomat: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Maj-Oktober
Tomat är en av Sveriges mest använda grönsak användas till mycket tack vare sin goda smak. Tomat används också till tomatsåsen på pizzan, i ketchup eller i tomatsoppa och är en av de vanligaste ingredienserna i svensk grönsallad.

Vindruvor: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: Juli-November
Vindruvor kan variera myket i storlek, färg, sötma och saftighet. Druvor äts med fördel färska som till exempel plockmat, som snacks eller garnering, men används även för framställning av vin och russin.

Vitkål: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: januari-mars
En underbar och användbar grönsak som dessutom är billig för plånboken. Vitkålen kan med sin fylliga och milda smak ätas både rå och tillagad och är rik på C- och B-vitaminer. Gör till exempel en råkostsallad eller woka tillsammans med andra goda grönsaker. Varför inte prova med att göra egna kåldolmar.

Äpple: Tillbaka till toppen av sidan
Säsong: September-Mars
Äpple innehåller pektin som är bra för att sänka kolesterolet och kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Äpple är även bra för huden.