BILLIGARE MAT

Mat är en av de kostnader som vi lägger mest pengar på varje månad, särskilt vi barnfamiljer. Men det finns enkla tips för hur du kan spara in på kostnaderna utan att maten för den saken skull ska bli sämre. Här på bloggen har jag samlat några av de bästa knepen för hur du kan sänka dina matkostnader.

7 användbara tips för hur du sänker dina matkostnader:

1. Planera dina inköp
En bra början för att spara pengar är att planera inköpen. Gör en veckomatsedel för att planera upp vad du ska äta under veckan. Med en inköpslista så förenklar du dina inköp och du slipper impulsköp eller att småhandla. Med andra ord spar du både tid och pengar.

2. Leta rabatter och extrapriser
Kolla igenom reklamutskicken och planera dina inköp utifrån deras innehåll. Oftast är det kött och grönsakspriser som brukar variera vecka från vecka. Köp större förpackningar av t ex kött och dela upp och frys in i mindre portioner. Storpack eller tag 3 betala för 2 kan vara effektiva sätt att hålla kostnaderna nere, men planera så att du använder det du handlar så att det inte hinner bli dåligt och måste kastas. Din goda tanke med att spara pengar gjorde plötsligt ditt varuköp dubbelt så dyrt.

3. Undvik färdiglagad mat, laga maten själv
Färdiglagad mat och halvfabrikat är betydligt dyrare än om du lagar maten själv. Enkla tips är att du passar på att fylla frysen med bär, frukt och svamp under sommar och hösten, saftar och syltar eller bakar ditt eget bröd och frys in. Ett bra tips är även att du lagar fler portioner än vad som går åt till middagen och gör matlådor att ta med till jobbet.

4. Kasta inte maten i onödan
I Sverige slänger vi i genomsnitt ca 56 kg matavfall/år och person och barnfamiljerna är de som kastar mest. Undersökningar visar att 35% av matavfallet hade kunnat användas om de hanterats på rätt sätt. En tvåbarnsfamilj hade kunnat tjäna mellan 3000-6000 kr/år på att äta upp maten istället för att slänga den. Planera därför så att du använder det som du handlar så att det inte ligger och blir dåligt och var kreativ och förvandla överbliven mat till nya maträtter. Överbliven kyckling kan t ex användas till en kycklingsallad dagen efter.

5. Köp råvaror efter säsong
Genom att köpa säsongens råvaror så går det att spara in ganska mycket pengar, t ex är rotfrukterna billigare att köpa under vintern. Då finns de  i stora mängder i butiken och du kan få bra kvalité till en billig peng. Passa på att köpa på dig en större mängd och frys in eller konservera för att ha till hands när råvaran inte längre är i säsong.


Tips! Vill du bli matsmart? Använd min säsongsguide för att se vilka råvaror som är i säsong just nu. Du hittar säsongsguiden här


Genom att jämföra priser går det att spara en del pengar, men var noga med att läsa innehållsförteckningen och jämför med andra märken då det kan skilja stort på innehåll och kvalité.

7. Undvik att köpa plastkassar
Plastkassar kanske känns som en liten utgift, men om man börjar summera inköpen av plastkassar som man gör under ett år så blir det ganska mycket pengar. En plastkasse kostar i affären mellan 1,50-2,50 kr och för en barnfamilj som kanske handlar 2-3 gånger/vecka kan det handla om ganska mycket pengar helt i onödan. Genom att ta med sig och återanvända plastpåsar eller genom att istället använda tygkassar (kostar ca 15-20 kr/st) så spar du både pengar och på vår miljö.