OM 5:2-DIETEN

SPENATOMELETT MED STEKT BACON
Under perioden 7 januari - 9 april 2014 provade jag för första gången på 5:2-diet (periodisk fasta), en diet som fått stort intresse världen över och som det skrivits mycket kring. Bland annat skrivs det om hur effektiv metoden är för dig som önskar gå ner i vikt och det har verkligen fungerat för mig! I kombination med motion gick jag ner över 15 kg! Här på bloggen har jag försökt att sammanfatta vad dieten går ut på och ge tips på hur du kan komma igång om du skulle vara nyfiken att testa. Hör gärna av dig om du har tips eller idéer till nya recept.

Att tänka på:
5:2-dieten är en diet som inte passar alla och det kan därför vara bra om du rådfrågar din doktor innan du provar den. Följande personer ska helt avstå från 5:2-dieten:

  • Gravida
  • Personer som har någon kronisk sjukdom
  • Personer som tidigare haft någon form av ätstörning

Fler fördelar än att bara gå ner i vikt:
Fördelarna med 5:2-dieten är inte bara att man tappar i vikt utan forskning har visat att dieten även minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och Alzheimers.

Så här går det till:
AMERIKANSKA PANNKAKOR MED BLÅBÄR
Två dagar i veckan fastar du och äter endast 500 kcal/dygn (kcal=kalorier) om du är kvinna, 600 kcal/dygn om du är man. Du väljer själv vilka dagar du ska fasta, men dagarna får inte ligga efter varandra. Du behöver inte fasta samma dagar varje vecka, utan du kan vara flexibel och byta fastedag om du t ex skulle bli bortbjuden på middag eller ska på fest.
De 500/600 kcal motsvarar en vanlig måltid som kan delas upp på fler mål, t ex en lätt frukost och en mindre lunch eller middag.

Det går även att dela upp kalorierna på tre ännu mindre måltider eller så äter du alla kalorierna vid ett enda mål. Hur du gör väljer du efter vad som känns bäst för dig. Mellan måltiderna fastar du.

De övriga fem dagarna äter du normalt (2000 kcal/dygn om du är kvinna, 2200 kcal om du är man). Men hur mycket du får äta beror även på ditt energibehov. Gör du av med 3000 kcal/dygn ska du äta 3000 kcal/dygn fem dagar i veckan. Hur mycket energi vi gör av med styrs bland annat av vår ålder och hur mycket vi rör oss.

Så här såg mina fastedagar ut:


Frukost: 330 ml grön drink på grönkål, äpple, banan (73 kcal) Se recept här
Lunch: 330 ml grön drink på grönkål, äpple, banan (73 kcal) + 1 kokt ägg (65 kcal)
Middag: Någon av mina 5:2-recept (ca 300 kcal) Se recept här

Resterande 5 dagar åt jag normalt, men jag höll mig under totalt 2200 kcal/dygn.


 NU HITTAR DU ETT FÖRSLAG PÅ EN 5-VECKORS 5:2-MENY HÄR

3 enkla tips för att komma igång:

1. Planera upp vilka dagar som du ska ha som fastedagar
Genom att redan från början bestämma vilka dagar du ska ha som dina fastedagar underlättar du planeringen av din matlagning och kan även i god tid förbereda dig mentalt.

2. Planera hur många mål du ska äta under fastedagarna
Det kan vara skönt att redan i förväg planera vad och hur mycket du ska äta dina fastedagar. På så sätt kan lugn och ro räkna ut kalorimängden redan några dagar innan. Receptet på energidrinken och andra goda måltider hittar du under (5:2-diet) i mina receptsamlingar.

3. Drick ordentligt med vätska under dina fastedagar
Se till att du intar ordentligt med vätska under dina fastedagar. Du får dricka vatten, mineralvatten, kaffe och te (utan mjölk eller socker) mellan måltiderna och ett glas vatten hjälper även till att stilla den värsta hungern.

Vill du veta mer om 5:2 så kan du läsa mer om både dieten och om dess grundare Michael Mosley på följande webbsida  http://thefastdiet.co.uk

Ta gärna del av de 5:2-recept som jag lägger ut och låt dig inspireras till att börja ett nytt liv!

Lycka till!