Viktmått som ofta förekommer inom matlagning och bakning.
Enhet
|
Förkortning
|
Samband
|
kilogram
|
kg
|
1 kg = 10 hg = 1000 gram
|
hektogram
|
hg
|
1 hg = 100 gram
|
gram
|
g
|
1 g = 0,01 hg = 0,001 kilo
|
Volymmått som ofta förekommer inom matlagning och bakning
Enhet
|
Förkortning
|
Samband
|
liter
|
l
|
1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
|
deciliter
|
dl |
1 dl = 10 cl = 100 ml
|
centiliter
|
cl
|
1 cl = 10 ml
|
milliliter
|
ml |
1 ml = 1 krm
|
matsked
|
msk |
1 msk = 3 tsk = 15 ml
|
tesked
|
tsk |
1 tsk = 5 krm = 5 ml
|
kryddmått
|
krm |
1 krm = 1 ml
|
kaffekopp
|
kkp |
1 kkp = 1,5 dl
|
glas
|
glas |
1 glas = 2 dl
|
Hur mycket väger mjöl?
Mjölsort
|
1 dl, ca g
|
1 msk, ca g
|
1 tsk, ca g
|
1 liter, ca g
|
Blandmjöl (2-4 sädesslag)
|
50-55 g
|
7-8 g
|
-
|
500-550 g |
Bovetemjöl
|
60 g
|
9 g
|
-
|
600 g |
Grahamsmjöl
| 60 g | 9 g | - | 600-625 g |
Kornmjöl | 50-55 g | 7-8 g | - | 475-500 g |
Krusklakli | 20 g | 3 g | - | - |
Maizena | 55 g | 8 g | 3 g | - |
Potatismjöl | 80 g | 12 g | 4 g | - |
Rågmjöl, fint | 50-55 g | 7-8 g | - | 500-550 g |
Rågsikt | 55-60 g | 8-9 g | - | 550-575 g |
Vetekli | 35 g | 5 g | - | - |
Vetemjöl | 60 g | 9 g | 3 g | 575-625 g |
Hur mycket väger bakprodukter?
Bakprodukter
|
1 dl, ca g
|
1 msk, ca g
|
1 tsk, ca g
|
|
Bakpulver, bikarbonat |
-
|
15 g
|
5 g
|
|
Fiberhavregryn
|
60 g
|
9 g
|
-
|
|
Havregryn
| 60 g | 9 g | - | |
Hasselnötskärnor | 50-55 g | 7-8 g | - | |
Kakao | 20 g | 3 g | - | |
Kokos (riven) | 55 g | 8 g | 3 g | |
Linfrön (hela) | 80 g | 12 g | 4 g | |
Mandelspån | 50-55 g | 7-8 g | - | |
Russin (kärnfria) | 55-60 g | 8-9 g | - | |
Sötmandel, bittermandel | 35 g | 5 g | - | |
Salt | 60 g | 9 g | 3 g | |
Sojaprotein (pulver) | 35 g | 5 g | - | |
Ströbröd | 45-60 g | 5 g | - | |
Valnötskärnor | 40 g | - | - |
Hur mycket väger socker?
Sockersort
|
1 dl, ca g
|
1 msk, ca g
|
1 tsk, ca g
|
|
Farinsocker
|
70 g
|
10 g
|
-
|
|
Florsocker
|
60 g
|
9 g
|
-
|
|
Honung
| 120 g | 18 g | - | |
Pärlsocker | 60 g | 9 g | - | |
Sirap | 140 g | 20 g | - | |
Strösocker | 85 g | 12 g | - | |
Vaniljsocker | - | 8 g | 3 g |
Hur mycket väger mjölkprodukter?
Mjölkprodukt
|
1 dl, ca g
|
1 msk, ca g
|
1 tsk, ca g
|
|
Keso
|
100 g
| - |
-
|
|
Mjölkpulver
|
50 g
|
7 g
|
2 g | |
Ost (riven)
| 35-40 g | 5-6 g | - |
Hur mycket väger matfett?
Matfett
|
1 dl, ca g
|
1 msk, ca g
|
1 tsk, ca g
|
|
Ister (rent matfett), smält
|
85 g
| 12 g |
-
|
|
Margarin och smör (fast)
|
95 g
|
15 g
|
5 g | |
Margarin och smör (smält)
| 90 g | 13 g | 4 g | |
Olja
| 90 g | 13 g | 4 g |
Ugnstemperatur
I Sverige mäter vi temperaturer i Celsius (C) medan man i USA mäter temperaturen i Fahrenheit (F), något som kan vara en aning förvirrande innan man vet hur man omvandlar temperaturerna.
Omvandla Fahrenheit till Celsius
För att omvandla Fahrenheit till Celsius drar du ifrån 32 från antalet Fahrenheit, multiplicerar med 5 och dividera med 9.
Omvandla Celsius till Fahrenheit
För att omvandla Celsius till Fahrenheit multiplicerar du antalet Celsius med 9, dividerar med 5 och lägger till 32.
För att underlätta har jag skrivit ut några vanliga ugnstemperaturer som Celsius och Fahrenheit.
Ugnstemperatur i Celsius och Fahrenheit
Celsius | Fahrenheit | |||
125 grader
| 257 grader | |||
150 grader
| 302 grader | |||
175 grader
| 347 grader | |||
200 grader | 392 grader | |||
225 grader | 437 grader | |||
250 grader | 482 grader |