LILLA GRILLSKOLAN

Vill du bli sommarens grillmästare? Här har jag samlat några snabba tips som garanterat får dig att lyckas med din grillning.

11 grundtips för en lyckad grillning

1. Kontrollera att du har tändvätska, grillkol/briketter och något att tända med. Det är otroligt irriterande om det visar sig att något av det saknas.

2. Marinera gärna köttet några timmar innan grillning, så att köttet hinner möras och ta smak av kryddorna. Välj gärna marmorerat kött.

3. Tänk på att tända grillen i god tid. Kolen ska bli askgrå, tar ca 20-30 min. En gasolgrill går givetvis snabbare att värma upp.

4. Lägg på grillgallret en stund innan det är dags att börja grilla, så att det hinner bli riktigt hett. Ett hett grillgaller minskar risken för att maten fastnar.

5. Ta ut köttet eller fisken som du ska grilla en stund innan (ca 20 min). Hårda grönsaker, revben eller kycklingfilé kan med fördel förkokas, vilket ger en snabbare grilltid och ett godare resultat.

6. Förbered alla tillbehör, såser eller koka potatis innan du börjar grillar, så att ni kan börja äta när köttet/fisken grillat färdigt.

7. Pensla gallret med lite olja strax innan grillning, så minskar risken att köttet fastnar.

8. Ha en sprayflaska med vatten till hands för att släcka eventuella lågor från glöden.

9. Grilla på lagom temperatur, för hög värme gör maten vidbränd på utsidan innan den hunnit bli genomstekt. Vänd då och då. Fisk grillas med fördel på ena sidan, då den lätt faller sönder om du försöker vända på den. Har fisken en skinnsida ska denna vara vänd neråt. För att underlätta grillning av fisk, finns speciella fiskgaller (dubbelhalster).

10. Större bitar kött kräver längre tid och lägre värme. Med en klotgrill med lock kan du lättare kontrollera värmen och får även en godare grillsmak. Använd en grilltermometer för att få rätt köttemperatur. Låt köttbiten vila i 2-3 minuter efter grillning.

11. Pensla på eventuell glace strax innan köttet är färdigt.


3 olika grillmetoder

Beroende vad du har för typ av grill och vad du tänkt att tillaga är avgörande för vilken grillmetod som passar bäst.

Direkt grillning
Kol/briketterna fördelas jämt över hela kolgallret. Grillning sker direkt över glöden. Använder du gasolgrill så grilla direkt över de tända brännarna. Passar bra för mindre bitar kött och fågel som kräver kortare grilltid, max 20 min.

Indirekt grillning
Placera kol/briketterna på varsin sida på kolgallret. Ställ eventuellt en aluminiumform i mitten för att samla upp köttsaften. Grilla köttet i mitten av grillen under lock. Använder du gasolgrill så tänder du bara de yttre brännarna. Passar till kött, fågel och stekar som kräver lite längre grilltid, minst 20 min.

50/50-metoden
Placera kol/briketterna på ena sidan av kolgallret. Ställ eventuellt en aluminiumform på andra sidan kolgallret för att samla upp köttsaften. Börja med att bryna köttet direkt över glöden, flytta därefter över köttet till den andra sidan av grillgallret där det grillas färdigt genom indirekt grillning under lock. Använder du gasol tänder du bara brännarna på ena sidan. Passar utmärkt till kyckling- eller fläskfilé.


...och så var det ju det här med rengöring. 

Genom att ta hand om din grill så håller den längre och ger dig även ett bättre grillresultat. Grillens utsida rengör du med en urvriden trasa och vatten med lite diskmedel, innan du polerar den med en torr trasa. Grillgallret behöver lite mer underhåll. Här kommer två av de vanligaste rengöringsmetoderna.

Grillborste
Grillborsten är ett måste för varje grillarmästare och ger även det snabbaste och bästa rengöringsresultatet. Grillborsten ska gärna ha långt skaft så du undviker att bränna dig och ha hår av rostfritt stål eller mässing. Har du däremot ett gjutjärnsgaller ska du istället använda en mjuk svamp eller borste. Byt ut din grillborste minst en gång om året, eftersom den tappar hår när den blir sliten. Kontrollera grillborsten regelbundet och torka av grillgallret med en lätt inoljad trasa före användning för att fånga upp eventuella lösa hår som annars kan hamna i maten.

Gör så här:
1. Tänd grillen och hetta upp gallret riktigt varmt så att smuts och fastbränd mat får brännas bort.
2. Borsta rent gallret med grillborsten tills resten av smuts och grillrester är borta.

OBS! Tänk på att aldrig använda grillborste på kallt galler
Gjutjärnsgaller gör du enklast rent efter grillningen. Låt gallret svalna något och rengör därefter med svamp eller borste.

Gräsmetoden
Denna rengöringsmetod passar för dig som är lite latare av dig. Metoden sägs ofta vara effektiv, men jag har dock själv aldrig fått det att fungera. Se bara upp så att inga små fötter bränner sig på det heta gallret.

Gör så här:
1. Lägg grillgallret i gräset medan det fortfarande är varmt.
2. Låt grillgallret ligga kvar i gräset under natten och låt daggen lösa upp smutsen.
3. Skölj av och skrubba eventuellt rent gallret innan det torkat.

Lycka till!